Ongrijpbaar en ingrijpend

Burn-out, moe en opgebrand

Moe en opgebrand?

Van nature ben je heel gedreven, werk je hard en voel je je erg verantwoordelijk. Je legt de lat hoog en je vraagt veel van jezelf. Je bent niet flauw, je duwt door onder het motto: niet zeuren, schouders eronder. En dat terwijl je iedere dag moe opstaat en je niet meer weet wat te doen om dit te veranderen….

Je loopt vast. Al tijden gaat het werk je moeizamer af dan je gewend bent. Je hebt veel last van stress. Je voelt je opgejaagd en onrustig. De zin in leuke dingen ondernemen neemt af. Sociale contacten en sportmomenten verminderen. Met weerstand ga je naar je werk. Uitgeput en moe kom je thuis.

Wees alert op de signalen!

Langdurige uitputting kan ingrijpende gevolgen hebben voor je gezondheid. Misschien ervaar je dit al? Vage klachten steken de kop op en lijken maar niet over te gaan. Ongemerkt ervaart je lichaam veel stress. Herken de signalen (klik hier), die zijn er niet voor niets. Daar waar je keer op keer over je grenzen heen gaat, pleeg je roofbouw op je systeem en raak je opgebrand. Uit ervaring weet ik (helaas) dat een burn-out heel heftig is, het heeft veel impact heeft op je leven. In het ergste geval kun je een tijd lang echt helemaal niets meer…

Burn-out check

Ben jij bang dat je een burn-out hebt? Dan is een bezoek aan de huisarts zinvol. Echter een burn-out is door een huisarts niet te diagnostiseren. Het is niet met een simpele bloedtest of lichamelijk onderzoek aan te tonen. Er kan slechts, door middel van het uitsluiten van andere ziektepatronen, een conclusie getrokken worden. Toch kun je checken of het aannemelijk is dat je een burn-out hebt, of dat het risico erop groot is. Ben je benieuwd hoe groot jouw risico op een burn-out is? Check dit dan hier, dan weet je hoe je ervoor staat.

Beter worden

Wanneer je al een tijd ziek bent of je het gevoel hebt tegen een burn-out aan te zitten, kunnen klachten je langdurig parten spelen. Dan kan ik me voorstellen dat je graag beter wilt worden. Maar lijkt zicht op herstel of verbetering soms moedeloos ver weg?

Toch kun je in 3 tot 4 maanden herstellen van je burn-out. Door actief en intensief samen aan de slag te gaan. Buiten en in beweging. Gefaseerd: eerst gericht op acceptatie en lichamelijk herstel. Daarna op blijvende handvaten om gewoonte patronen te doorbreken en te leren goede keuzes te maken en beter naar jezelf te luisteren. Tot slot werken we samen aan de borging, om te voorkomen dat je terugvalt in oude gewoontes.

‘Mensen breken niet omdat ze zwak zijn, mensen breken omdat ze veel te lang sterk waren’