Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald

Vooruit gaan door erbij stil te staan

Wanneer sta jij stil bij jezelf?

Aandacht voor stress alleen in de week van de werkstress? Dat lijkt me niet handig! Uiteraard vind ik het een goede zaak dat er eens per jaar week gebombardeerd wordt waarbij stress uitvoerig de revue passeert. Hoe meer aandacht hoe beter! Maar hoe vergaat het je buiten die week om? Stel jij jezelf die vraag wel eens?

Niemand vind het leuk om stil te staan bij zaken die niet goed gaan. Maar moet je dan wachten tot dat het noodlot toeslaat? Want stress kan hele nadelige en impactvolle gevolgen hebben. Ik heb jaren lang met een soort oogkleppen op gewerkt. Ik had plezier en deed wat ik leuk vond. Maar als ik me in die tijd misschien eens wat vaker had afgevraagd: gaat het wel echt goed met me? Dan was mij mogelijk een beste burn-out bespaard gebleven.

Maar wanneer en hoe doe je dat nu: stil staan bij jezelf? Want even vluchtig als je tegen iemand die je onverwachts op straat tegen komt en die vraagt: hoe gaat het? Roepen we massaal: gaat goed! Zo vluchtig geef je misschien ook antwoord op de vraag: hoe gaat het nu met me, als je die vraag aan jezelf stelt.

Slechts 5 minuten kost het om echt bij jezelf stil te staan

Neem eens 5 minuten de tijd. Laat werk of datgene waar je mee bezig bent even voor wat het is.

Ga rechtop zitten en wordt eens bewust van dat je zit. Aandacht bij je lijf: voeten op de grond, waar raakt je lichaam de stoel? Gewoon even met aandacht bij jezelf zijn.

Haal 3x diep adem…. in, uit….. en volg hierbij je ademhaling.

Stel jezelf dan nu de vraag: hoe gaat het met mij? Geef niet gelijk antwoord maar laat de vraag eerst binnen komen. Misschien zijn er neigingen om gelijk antwoord te geven en weer door te gaan met werken. Dan zit je een patroon van doorgaan en gun jij jezelf niet echt naar jezelf te kijken.

Stel jezelf nog een keer de vraag: hoe gaat het met me?

Als ik je nu een minuutje stilte kon geven op papier dan deed ik dat hier…..

Stel jezelf hierna één of meerdere van de volgende vragen:

Kun je nu, na deze vijf minuten, oprecht aan jezelf aangeven hoe het met je gaat?

Ongeacht het antwoord: gun jezelf eens wat vaker een moment om bij jezelf stil te staan. Pas als je weet hoe het echt met je gaat kun je bijsturen of oprecht genieten.

Check hier in hoeverre je wel of niet gevolgen oploopt vanwege stress of wil je weten hoe groot je kans op een burn-out is: doe dan de burn-out check.

Mocht je vragen hebben, neem dan gerust contact op.