Meten is weten

STRESSSIGNALEN INDICATIE

Onderzoek op basis van de lijst met stresssignalen waar je de afgelopen weken last van hebt gehad. Tel het aantal signalen/klachten bij elkaar op en kijk hieronder wat de hoeveelheid klachten je mogelijk kan zeggen. Let wel: het is een indicatie, ieder mens ervaart stress op een andere manier.

Wat belangrijker is, is om je af te vragen:

Indicatie van de hoeveelheid signalen/klachten:

0 klachten

Nagenoeg niemand heeft 0 klachten, iedereen heeft wel eens een keer ergens last van. En dat is normaal. Of je bent heel gezond of iemand (h)erkent zijn klachten niet.

1-5 klachten

Bijna 50% van de mensen scoort tot vijf signalen. Zolang de klachten niet dagelijks voorkomen, enorm hinderlijk of beperkend zijn is er geen rede tot zorg. Wel is het verstandig er waakzaam op te zijn dat de klachten niet toenemen of verergeren.

6-10 klachten

Ongeveer 25% van de beroepsbevolking heeft zes tot tien klachten. Je loopt  het risico meer energie kwijt te raken dan dat je oplaadt. Waardoor de kans aanwezig is dat er herstelschuld ontstaat, waarbij het tekort aan energie toeneemt en lichamelijk herstel achter blijft. Ook bestaat de kans dat je al zo gewend bent aan de klachten dat je er geen notie meer van neemt. Toch is het advies om meer rust te nemen en een tandje terug te schakelen. Ook is een bezoek aan de huisarts een aanbeveling.

11-15 klachten

Je hoeveelheid klachten zijn dusdanig dat je risico loopt om oververmoeid of overspannen te raken. De signalen die je lichaam geeft zijn een waarschuwing dat er iets moet veranderen, om te voorkomen dat het erger wordt. Je lichaam raakt namelijk ontregeld. Als je zo doorgaat is de kans op een burn-out groot. Advies is om met stress- en burn-out coaching te starten en een bezoek te brengen aan je huisarts.

16-20 klachten 

Je hebt behoorlijk wat klachten. De kans is reëel dat je overspannen bent. Mogelijk herken je dit niet, omdat je in een compensatiemodus zit en vind je het allemaal wel meevallen. Er hoeft maar iets kleins tegen te zitten om het gevoel van controle te verliezen. Zoek hulp in de zin van stress- en burn-out coaching en ga langs bij je huisarts.

20 klachten of meer 

Met deze hoeveelheid aan klachten is het reëel te zeggen dat je hoogst waarschijnlijk overspannen of burn-out bent of er heel dicht tegenaan zit. Het is noodzakelijk dat je dringend je rust pakt. Stop met je bezigheden en maak een afspraak met je huisarts. Start met stress- en burn-out coaching om er voor te zorgen dat je op juiste wijze herstelt van je klachten.

Bron: Kwalitatieve indicatie Spanningsklachten – Rogier