Wanneer het leven soms even tegenzit

Stress en burn-out coaching

Stress en burn-out coaching

Klachten veroorzaak door stress en burn-out kunnen heel vervelend zijn en langdurig aanhouden. Soms ben je zelf tot niets meer in staat, sleep je jezelf door de dagen heen of functioneer je puur op wilskracht. Zicht op verbetering of herstel van je situatie heb je niet, ook al heb je het nodige geprobeerd.

Om af te komen van je stress en burn-out klachten is coaching zinvol en zijn de volgende zaken belangrijk:

Lichamelijk herstel

Wanneer je lichaam langdurig onderhevig is aan stress maakt dit de nodige stresshormonen aan, zoals cortisol en adrenaline. Wanneer je lichaam langdurig onderhevig is aan deze hormonen ontstaan er klachten als: hartkloppingen, hyperventilatie, hoofdpijn, vermoeidheid etc. Je lichaam is overbelast. De belangrijkste stap om te kunnen herstellen is dat je lichaam herstelt en tot rust komt, pas dan volgt herstel op andere hierna genoemde fronten.

Acceptatie

Niemand vindt het leuk om ziek te zijn of last te hebben van stressklachten. Vaak vechten we dan ook met het feit dat het zo is. Acceptatie van je de situatie waarin je zit en wat je is overkomen is een opmaat naar het mentale herstel. Zolang er weerstand is kun je cognitief heel veel aanreiken maar zal de boodschap niet of moeizaam landen. Schoppen tegen de werkelijkheid is als dweilen met de kraan open. Het levert je (onbewust) stress op en draagt niet bij aan je herstel.

Mentaal herstel

Dat je ziek bent geworden of last hebt van stresssignalen heeft een reden. Veel voorkomende oorzaken zijn bijvoorbeeld het niet bewaken van je grenzen, perfectionisme, pleasend zijn, overmatig piekeren of niet luisteren naar je lichaam. Maar er zijn tal van oorzaken meer, gewoontepatronen noemen we die. Je leeft en doet al jaren zo, vaak omdat je het zo van huis uit hebt meegekregen of omdat je uit angst of vroegere pijn iets wilt voorkomen. Tijdens het mentaal herstellen gaan we hierop in, krijg je zicht op die patronen en leer je oude patronen los te laten en te doorbreken.

Handvaten

De wereld blijft de wereld, deze verandert niet direct. Moeilijke mensen, lastige collega’s, werkdruk en vervelende situaties zullen je parten blijven spelen. Toch zijn er veel handvaten aan te reiken hoe je hier op een voor jou goede wijze mee om kan gaan. Hoe ga je om met stress in de toekomst, hoe houd je regie over je leven en welzijn? Dat bespreken we samen, zodat je voor jezelf een vangnet weet te creëeren en andere keuzes kunt maken wanneer dit nodig is.

Borging

Op enig moment, meestal na een gesprek of 12-15 schudden we elkaar de hand en ben je capabel genoeg om alle inzichten en het geleerde toe te passen in de praktijk. Borging van dit alles is een belangrijk onderdeel. Je zal jezelf scherp moeten houden om niet in oude valkuilen te stappen. Hoe je dit doet en wat je daar bij helpt maken we aan het eind van het traject samen inzichtelijk.

Buiten en in beweging

Om stress te reduceren en te herstellen van een burn-out is beweging op gepaste wijze essentieel. Alle gesprekken die gaan over stress en burn-out coaching vinden als zodanig dan ook buiten en in de natuur plaats. Het is wetenschappelijk bewezen dat deze factoren op een effectieve manier bijdragen aan een spoedig en goed herstel.

Gratis en vrijblijvend intake gesprek

Heb je hard hulp nodig of twijfel je of dit iets voor jou is? Neem dan zonder verplichting contact op om te kijken of we iets voor elkaar kunnen betekenen.